Languages

Parc Natural del Montgrí

Les Illes Medes

i els Aiguamolls dels Baix Ter

Amb la creació del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es posen en relleu tots els elements d’interès que conformen l’entorn del Montgrí, les illes Medes i els aiguamolls del Baix Ter. El valor paisatgístic del territori, la gran quantitat d’hàbitats, tant marins com terrestres, així com els paisatges culturals d’aquest espai, compten ja amb un segell de protecció de llarga durada.

Al centre d’informació del Museu de la Mediterrània així com a les oficines de turisme de l’Estartit i Torroella de Montgrí, hi trobareu propostes de descoberta de tots els espais naturals. Tindreu al vostre abast diferents itineraris que us ajudaran a conèixer el Parc i descobrir un paisatge cultural i natural d’empremta mil·lenària.

Vista panoràmica del Parc Natural Masis del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter

Vista panoràmica del Parc Natural Masis del Montgrí, Illes Medes i el Baix Ter

El Montgrí
El Montgrí és un massís muntanyós calcari que s’alça entre el Baix i l’Alt Empordà. En el seu cim hi ha el Castell de Torroella de Montgrí des d’on podreu gaudir d’unes vistes immillorables, una gran panoràmica de 365º des del Canigó, passant pel golf de Roses i Serra de Rodes, la costa de l’Estartit i Illes Medes, i fins a la plana i desembocadura del riu Ter. Si hi aneu d’excursió, una de les rutes més habituals, hi trobareu una gran varietat de flora protegida, diverses ermites en ruïnes, dunes i els seus corriols. 

Diu la llegenda que aquest massís recorda a la figura d’un bisbe adormit i estirat que amb la punta dels dits dels peus sembla voler tocar les aigües de la Mediterrània. Altres diuen que recorda a la figura d’una dona nua estirada o a la cara d’un drac. 

Les Illes Medes
Es tracta d’una zona protegida tan terrestre com marítima. Destaca per la seva gran diversitat biològica. La zona protegida submergida ha generat uns grans ecosistemes molt complexos que la converteixen en un dels llocs més escollits a l’hora de fer la pràctica de submarinisme.

Aiguamolls del Baix Ter
Els aiguamolls del Baix Empordà constitueixen una àrea protegida (PEIN) amb una superfície total de 231,05 ha. Aquests, contigus a la platja, són zones litorals lligades a la dinàmica fluvial: desembocadures actuals de rius, desembocadures antigues, planes d’inundació, aiguamolls i dunes. S’hi desenvolupen jonqueres i canyissars, salicornars, amb presència en algunes zones de dunes mòbils -sobretot a la zona de platja- i dunes estabilitzades, i tamarius. A la zona de les Basses d’en Coll hi podreu trobar nombrosos arrossars d’on en surt l’Arrós de Pals.

Els aiguamolls tenen una gran importància pel fet que concentra nombroses aus nidificants, migratòries i hivernals que troben refugi i aliment en aquest tipus d’hàbitat. Així, hi podem observar aus com ara l’ànec collverd i l’ànec griset, la polla d’aigua, el rascló, la fotja, l’agró roig, el bernat pescaire, el blauet, el balquer…, entre d’altres, i també amfibis, rèptils i mamífers com les tortuguetes (Triops cancriformis), la tortuga d’estany (Emys orbicularis), el turó, sargantanes, serps d’aigua, etc.

Les activitats als aiguamolls estan estrictament limitades als recorreguts marcats, que podeu fer tranquil·lament a peu seguint la xarxa de senderisme del Baix Empordà, o bé amb bicicleta a través de la xarxa de cicloturisme. Als diversos itineraris hi ha punts d’observació que permeten contemplar de més a prop la fauna que habita els aiguamolls sense provocar alteracions en l’hàbitat.